PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

Vilanova estrena una nova àliga per la seva Festa Major

Vilanova estrena una nova àliga per la seva Festa Major
L'Àliga de Vilanova es va estrenar el 2 d'agost / Font: Ajuntament de Vilanova

Es tracta d’una figura que s’inspira en una àliga autòctona del Garraf: la milana

Per aquesta festa major del 4 i 5 d’agost Vilanova i la Geltrú ha estrenat una nova imatge festiva. És una àliga, elaborada per l’artesà vilanoví Arnau Codina. L’Agrupació de Balls Populars, entitat de la ciutat, ha estat l’encarregada d’impulsar aquesta figura que s’inspira en una de les àligues més típiques de la comarca del Garraf: la milana.

“Aquest any l’Agrupació fa 40 anys i ho hem volgut celebrar amb la creació d’un nou ball”, explica Tomàs Álvaro, un dels membres de l’entitat. La idea d’impulsar aquesta nova imatge va sorgir ara fa tres anys a partir d’una de les peces que ballen els bastoners de la vila i que es tracta precisament de La Milana.

Així doncs, agafant la idea d’aquesta melodia, l’Agrupació es va animar a crear aquest nou ball com una manera de fer-li un homenatge a aquesta peça musical. A part de La Milana, l’àliga també compta amb una altra cançó, en aquest cas composta pel reconegut músic de cobla Jordi Paulí.

Altres àligues del Penedès

Avui dia no es té constància que Vilanova i la Geltrú tingués antigament una àliga. No obstant això, les poblacions veïnes com Sitges, Vilafranca o el Vendrell sí que en tenien una. Aquest ha estat un altre dels motius que ha impulsat a l’Agrupació a l’hora de crear aquesta figura.