PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

Una mostra sobre la bruixeria als Pirineus explica la història d’aquesta pràctica

Una mostra sobre la bruixeria als Pirineus explica la història d’aquesta pràctica
Imatge dels Pirineus / Font: Pixabay

El Pirineu lleidatà va ser un dels principals epicentres de la cacera de bruixes a tot Europa i les dones acusades de bruixeria a Catalunya van ser assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició. Aquestes idees i moltes més són les que es poden conèixer a través de l’exposició “Se’n parlave… i n’hi havie”, de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran.

La mostra, adaptada al públic familiar i a les escoles, estarà al Museu de Cervera del 22 d’agost al 14 d’octubre. A partir de llavors, recorrerà els diferents museus de la Xarxa durant dos anys.

A “Se’n parlave… i n’hi havie” els visitants poden trobar testimonis de persones que van viure el fenomen de la bruixeria en primera persona, així com amulets per foragitar o protegir-se i documentació sobre els primers judicis.

La recerca etnogràfica situa els últims records de la bruixeria als anys 50 del segle XX, i encara hi ha testimonis vius que recorden alguna pràctica. La fama de la bruixeria està més arrelada als Pirineus del que podria semblar, tal com demostra aquesta exposició que tracta sobre la por, les creences populars, el rumor, la injustícia i la intolerància.