PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

El Panilló, una tradició poc coneguda

El Panilló, una tradició poc coneguda
Quan els padrins entregaven el panilló als nens aquest s'acompanyava de panellets / Foto: Manel Zaera

Els dies 31 d’octubre i l’1 de novembre les diferents cultures tenen les seves particulars tradicions. A Mèxic, per exemple, se celebra el Día de los muertos, i a Estats Units el Halloween. A Catalunya, tradicionalment el 31 celebrem la Castanyada i visitem els cementiris per Tots Sants. Però, som conscients que tenim altres tradicions gairebé desconegudes? Aquest és el cas del Panilló, una tradició arrelada a Gandesa

Crida força l’atenció que la gent de Gandesa diuen que no celebren la Castanyada, tot i que a l’escola s’hi fa alguna activitat relacionada. La raó d’això és que aquí hi tenen la seva pròpia tradició. Antigament, a Gandesa, els padrins regalaven als nens un panet rodó que es feia expressament el dia de Tots Sants i que s’anomena Panilló. Aquest panet es menjava acompanyat d’embotit i quan es regalava també es donaven panellets, castanyes i fruita del temps i era el berenar del dia de Tots Sants. La  tradició marcava que s’havia d’anar a berenar amb la família al cementiri i menjar allà. 

Avui en dia, aquesta tradició ha evolucionat. “Aquí no celebrem la Castanyada ni el Halloween. Anem amb els amics al tros i fem una rostida. Mengem també panellets i els acompanyem amb mistela i vi de la terra”, ens expliquen els gandesans. Actualment ja no es va al cementiri, l’habitual és fer un dinar amb la família o els amics alsmasos.