PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

El nou espectacle de l’Esbart Maragall, una reflexió sobre el context actual

El nou espectacle de l’Esbart Maragall, una reflexió sobre el context actual
Escena de l'espectacle NU(e)S / Font: Esbart Maragall

NU(e)S parla dels canvis que s’estan produint en la societat i de l’impacte que aquests tenen en l’individu

El passat diumenge 1 de setembre l’Esbart Maragallva estrenar al Teatre Segarra de Santa Coloma de Gramenet el seu nou espectacle, Nu(e)S, un projecte que pretén posar en relleu la dansa tradicional com a llenguatge vàlid per expressar-se en un sector cultural molt allunyat dels esbarts.

La funció està composta per vuit peces que reflexionen lliurement l’una de l’altra. En ella els dansaires s’allunyen de les danses tradicionals però utilitzen el mateix alfabet que els és propi com a esbart.

L’objectiu de Nu(e)S és reflectir a través de la dansa el context actual que s’està vivint, marcat pels conflictes socials, el paper de la dona dins de la societat o la construcció d’un nou país. Alhora, les diferents danses pretenen parlar de l’enyorança del passat així com de l’esperança en els nous camins i de com els canvis en la societat afecten l’individu.

Un projecte ideat íntegrament per l’Esbart Maragall

L’any 2016 es va començar a idear el projecte NU(e)S, el primer espectacle creat des de zero per l’Esbart Maragall. Les coreografies i l’escenografia han estat dissenyades íntegrament per membres del grup. En el cas de la dansa els coreògrafs han estat Conce Bachs, Pere Seda i Enric Martínez, president de l’entitat. L’escenografia ha anat a càrrec de Marc Udina.

L’Esbart Maragall, nascut l’any 1932, és un dels esbarts més antics de Catalunya que encara funcionen en actiu. Actualment el cos de dansa està compost per una trentena de dansaires, la majoria dels quals s’ha format a l’escola del mateix esbart.