Es va constituir com a associació a finals del 2016, però es presenta de forma oficial aquest mes d’octubre al Congrés i Trobada Internacional de Gegants de Reus. El Gremi d’Escultors i Restauradors d’Imatgeria Festiva, també conegut com a GERIF, és una entitat de nova creació que, com explica una de les seves fundadores, Judith Camps, “neix de la necessitat que tenim els professionals d’aquest àmbit de sentir que formen part d’un ofici”.
Es tracta de la primera vegada en la història que a Catalunya es crea un gremi d’aquestes característiques. El seu principal objectiu és assessorar i donar suport a tots els constructors d’imatges festives, com poden ser gegants, capgrossos, dracs o qualsevol altre tipus d’imatges que participen en una festa popular.
Tal com explica Judith Camps, el principal motiu pel qual s’ha format el GERIF és per aglutinar totes les persones que treballen en aquest àmbit i així tenir més força. “Fins ara els imatgers havíem anat al nostre aire, però en realitat ens trobem amb els mateixos problemes, per exemple, pel que fa a la relació amb els Ajuntaments i les colles, o al fet que, com que som autodidactes i no tenim titulació, moltes vegades se’ns fa difícil demostrar que som grans professionals”.
Actualment, el gremi ja compta amb una vintena de professionals que en són socis. Més endavant, Camps creu que en total n’arribaran a ser com a molt uns 40, ja que com explica, “aquest món no és molt gran”.
La idea de fer el gremi va sorgir l’any 2015, quan des de la FAAOC, la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya, es va impulsar un curs de formació en imatgeria festiva. “Ens trobàvem que la majoria de professionals que ens dediquem a la imatgeria festiva teníem una mitjana de cinquanta anys i que darrere nostre no venia ningú. Necessitàvem relleu”, explica Judith Camps.
Així doncs, partint d’aquesta situació, el 2015 es va celebrar a l’escola Massana un Curs de Professionalització d’Ofici que va durar cinc mesos. En ell, una desena de joves provinents del món artístic van aprendre les tècniques de construcció d’un gegant de la mà d’alguns dels millors constructors d’imatgeria festiva de Catalunya.
“A partir d’aquesta formació els professors i els alumnes vam veure que seria interessant crear un gremi a partir del qual els nous imatgers, és a dir, aquests joves que formen part de la segona generació, es poguessin sentir recolzats, potenciats i promocionats”, comenta Camps.
Un dels projectes que té al cap el nou gremi d’imatgers és buscar un nou tipus de cartró-pedra que sigui específic per elaborar imatges festives. Fins ara el material que havien utilitzat era el cartró-faller, però ja se n’ha deixat de fabricar a València. L’última fàbrica que en feia, la Papelera de Sant Jordi de Bunyol, en va deixar de fabricar per falta de demanda aquest passat mes de juliol.
Judith Camps considera que aquesta situació pot ser una oportunitat per trobar un cartró més òptim a l’hora d’elaborar gegants, dracs o altres bèsties. “El cartró faller està pensat per fer falles i cremar, busquem un cartró que s’avingui més al que nosaltres necessitem”.
Seguint amb els temes de recerca, des del gremi també estan oberts a buscar nous materials que permetin elaborar imatges festives. Com explica Camps, “alguns materials que s’estan utilitzant ara com el polièster són massa tòxics i amb el temps acabaran desapareixent”.
Per acabar, d’ara endavant el gremi també vol ser una plataforma per impulsar cursos de formació, ja sigui per construir imatges festives o bé per restaurar-les i reparar-les. Tal com remarca Camps, però, aquests cursos no es faran cada any perquè el mercat de les imatges festives és petit i limitat. “Seria molt injust i dolent pel sector anar formant, anar formant i que no hi hagués feina per a tothom”, conclou.