PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Música

Músics tradicionals fan un tribut als Grallers de l’Acord

Músics tradicionals fan un tribut als Grallers de l’Acord
Actuals membres dels Grallers de l'Acord. Foto: Arxiu del Teatre Principal

Aquest divendres 25 d’octubre alguns dels millors grallers de Catalunya passaran per l’escenari del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. Hi seran per fer un tribut als Grallers de l’Acord, que enguany fan 40 anys. L’espectacle explicarà a través de la música la trajectòria d’aquest conjunt que va tenir un paper important en la recuperació de la gralla als anys 70 i 80.

Com explica un dels organitzadors de l’acte, Carles Giralt, el conjunt ha sigut per molts músics un referent important. “Van estirar del carro en un moment històric determinat, quan s’acabava d’estrenar la democràcia a Espanya”. Segons Giralt, si avui dia el món de la gralla compta amb grallers extraordinaris en l’àmbit interpretatiu en part és gràcies a músics com ells, que van obrir camí en el camp de la música popular i tradicional.

Tres grallers i un timbaler

Xavier Planas, Joan Masip, Miquel Gonzàlez (gralles) i Eloi Martí (timbals) són els actuals membres dels Grallers de l’Acord, encara que al llarg de 40 anys pel grup han passat quatre timbalers diferents. El conjunt, estable des de l’octubre de 1979, va començar a quedar per tocar als assajos dels Bordegassos de Vilanova. Després va sortir d’aquest àmbit i va començar a introduir la gralla en altres entorns. Per exemple, van continuar la tendència dels grallers antics (de finals del segle XIX i principis del XX) d’interpretar ritmes i cançons populars de l’època. És el cas de l’adaptació de Yesterday dels Beatles o Mi Casita de Papel popularitzada per Jorge Sepúlveda.

Al llarg de la seva història, els Grallers de l’Acord han tocat per a diferents balls populars i en diferents concerts de gralles. També han viatjat pel món i han donat a conèixer la gralla en països com Dinamarca, Alemanya, Portugal, Itàlia, França o Cuba. Un dels seus darrers projectes va ser l’impuls d’una escola de música tradicional (l’EMIT) l’any 1997 que a principis dels 2000 va ser absorbida per l’Escola Municipal de Música de Vilanova.

Un espectacle dividit en quatre parts

El tribut als Grallers de l’Acord estarà dividit en quatre blocs musicals presentats per l’actor vilanoví Ignasi Gimeno. En el primer bloc actuaran els Grallers de l’Acord, que van deixar de tocar com a conjunt ara fa vuit anys. Després serà el torn del grup Quatre Quarts, compost pel professor de gralla de l’ESMUC, Daniel Carbonell, i tres dels seus exalumnes: Jordi Mestres, Jaume Aguza i Sònia Àrias. En el tercer bloc es podrà escoltar la música particular del duet Criatures, compost per Ivó Jordà i Marçal Ramon.

Al final de l’acte actuarà Inxa Brass Band, un conjunt en el qual toquen els membres de la colla Clau de Mar (Carles Giralt, Marta Pujadas, Cristina Boixadera i Marc Piñol) acompanyats d’un tible (Armand Franco), dues tenores (Marià Franco i Maria Antònia Pujol), un trombó (Òscar Prats), un fiscorn (Gerard Babiloni), una tuba (Juan Rodríguez) i un bombo (Gerard Pouget). Inxa Brass Band ha preparat un repertori especial per al concert: interpretarà sota la direcció de Jordi Paulí temes que els Grallers de l’Acord van gravar en els seus discs.

Altres iniciatives per celebrar el 40è aniversari

Els principals organitzadors del Tribut als Grallers de l’Acord han estat els grallers Clau de Mar, deixebles del grup homenatjat. Carles Giralt, un dels seus components, explica que ja feia tres o quatre anys que la colla volia dur a terme alguna iniciativa per donar a conèixer la trajectòria dels seus mestres i aquest concert n’és una.

El pròxim mes de gener es reproduirà al C.A.T. (Centre Artesà Tradicionàrius) el concert de Vilanova i la Geltrú. Per altra banda, els organitzadors del Tribut als Grallers de l’Acord també estan preparant una publicació que veurà la llum l’any que ve. L’obra explicarà la situació de la gralla als anys 70 a través de la història del conjunt vilanoví.