PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

L’ÉsDansa finalitza la seva 37a edició aconseguint 11.000 espectadors

L’ÉsDansa finalitza la seva 37a edició aconseguint 11.000 espectadors
L'espectacle 'Danses del món' va penjar el cartell d'entrades exhaurides / Foto: Martí Albesa

Tot i el canvi de direcció del festival, que actualment ha assumit Núria Feixas, l’organització considera que l’esdeveniment ha sabut mantenir el seu nivell

El Festival Ésdansaha finalitzat aquest diumenge 25 d’agost la seva 37a edició amb la satisfacció d’haver aconseguit mantenir-se per segon any consecutiu en el llindar dels 11.000 espectadors. Aquest festival, que té com a objectiu difondre les diferents expressions que té la dansa tant a Catalunya com a la resta del món, ha aconseguit arribar al 98% d’ocupació en els espectacles de pagament.

Enguany, tot i el canvi de direcció del festival, assumida actualment per Núria Feixas, i el canvi en la presidència del Centre de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, entitat organitzadora de l’Ésdansa i ara liderada pel jove Roger Casalprim, el festival ha sabut mantenir el seu nivell i continuar sent exemple i referència dins el món de la dansa d’arrel tradicional.

Segons Núria Feixas, les xifres assolides en aquesta edició han posat en evidència la bona acceptació entre el públic dels espectacles de nova creació. Prova d’això han estat els èxits d’Àer, de Laia Santanach i Premi Delfí Colomé, el qual va penjar el cartell d’entrades exhaurides o de Socarrel de Roberto Olivan, Magí Serra, Vox Bigerri i Laurent Delforge, que amb un aforament pràcticament ple va acabar fent posar a la gent de peu.

Per la seva banda, La Resclosa, NU(e)S o el work in progress de [Kórps] van omplir la plaça Major més enllà dels seus límits. Paral·lelament l’aposta pels Parlem…en format col·loqui han estat un altre dels encerts d’aquest any. Els organitzadors de l’Ésdansa han valorat molt positivament aquest intercanvi d’idees entre els artistes i el públic que van aconseguir engrescar al 25% dels assistents als espectacles previs en cada un dels Parlem... organitzats.

Propostes internacionals

El festival Ésdansa una sèrie de formats per gaudir de la dansa d’una forma més propera i vivencial. En aquest cas la proposta Ori Tahití, per exemple, va omplir tots els seus passis, mentre que Espero meravelles, de Mirna Vilassís, Xavi Múrcia i l’Esbart Sant Martí de Barcelona, va esgotar entrades hores abans de començar l’espectacle.

Pel que fa a les propostes internacionals, les danses Kochari (Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO) van encisar a les 500 persones que van tenir la sort de poder arribar a temps a la plaça Major de Les Preses, plena com mai. Tampoc va decebre l’espectacle Danses del món que la nit del dissabte va penjar el cartell d’entrades exhaurides.