PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansaportada

La vessant més emotiva de l’Esbart Santa Tecla arriba de la mà de quatre grans coreògrafs amb “Testimoni, calidoscopi en dansa”

La vessant més emotiva de l’Esbart Santa Tecla arriba de la mà de quatre grans coreògrafs amb “Testimoni, calidoscopi en dansa”
ESBART SANTA TECLA AL METROPOL: "ONADES". 20 JUNY 09

El pròxim dissabte 12 de novembre, el públic del Teatre Tarragona viurà l’estrena d’un dels espectacles més commovedors de l’Esbart Santa Tecla. Es titula Testimoni, calidoscopi en dansa i conté un total de set coreografies creades per diferents autors en les quals hi ha plasmades les seves emocions.

Tal com explica Jaume Guasch, director de l’esbart, l’essència de l’espectacle és el resultat de la fusió de “dos conceptes que es complementen”. Per una banda, la paraula testimoni fa referència als cinquanta anys d’història de l’entitat, fundada l’any 1971, un esbart pel qual hi han passat moltes persones “que l’han viscut” i l’han fet evolucionar fins al que és avui dia.

Per l’altra, el terme calidoscopi fa al·lusió als dansaires, representats com els petits cristalls d’aquest artefacte, de tal manera que cada vegada que es mou (o es mouen) “es generen unes imatges, unes vivències i uns sentiments diferents”.

En l’espectacle, noms tan destacats de l’actual panorama de la dansa d’arrel com Maria Teresa Agustí, Lluís Calduch, David Martínez i Jaume Guasch han estat els creadors d’unes coreografies que mostren, des de diferents angles, l’avidesa de construir des dels impulsos més íntims.

Tot plegat, acompanyat amb la música interpretada per conjunts com la Cobla La Principal de la Bisbal i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, però també pels Manel i els Catarres. La intenció és la de posar en escena una gran varietat de formes musicals tan diversa com l’amalgama que acompanya tots els vessants de l’art.

Una estrena esperada

Ara farà tretze anys, el 2009, va ser l’última vegada que l’Esbart Santa Tecla va estrenar espectacle i ja fa temps que porten preparant aquest, fins i tot abans de la pandèmia, un gran entrebanc que ha limitat el seu desenvolupament i el seu assaig. De fet, la intenció era tenir-lo per a finals del 2020.

Segons Guasch, el que més ha agradat a l’hora de preparar-lo és “haver fet més grup” dins el Cos de Dansa, a part de la il·lusió que suposa poder-lo estrenar i portar-lo a diferents municipis.

Testimoni, calidoscopi en dansa, és un espectacle de dansa d’arrel de nova creació que segueix la línia que va marcar Jaume Guasch i Pujolà, pare de l’actual director, de posar damunt l’escenari la dansa d’arrel amb una mirada diferent.

Una vintena de dansaires d’entre 15 i 50 anys són els encarregats d’interpretar les set coreografies de la funció, una obra que “no seria possible sense la feina de les persones que s’encarreguen del vestuari i la il·luminació”, remarca Guasch.

Sense dubte, en el marc del 50 aniversari de l’esbart, l’espectacle del 12 de novembre serà un dels més esperats pels seus components.

(Foto de Montse Riera)