PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

La Coordinadora la Polaina presenta el seu primer llibre, un àlbum il·lustrat de km 0 que acosta el seguici de la Selva del Camp

La Coordinadora la Polaina presenta el seu primer llibre, un àlbum il·lustrat de km 0 que acosta el seguici de la Selva del Camp

L’entitat Coordinadora la Polaina de la Selva del Camp acaba de treure llibre. L’ha editat amb les il·lustracions del dissenyador gràfic tarragoní Edu Polo i està acompanyat de música.

L’àlbum il·lustrat, titulat El Seguici festiu de la Selva del Camp, conté tots els ingredients necessaris perquè et puguis muntar una petita Festa Major a casa. I és així perquè s’hi poden trobar, per ordre, els dibuixos dels diferents balls i elements festius del seguici popular del municipi. Tot plegat, complementat amb un CD en el qual es poden escoltar totes les músiques.

Cuinat a foc lent i, fins i tot, abans de la pandèmia, va ser a finals del 2018 i principis del 2019 que des de la Coordinadora la Polaina es va posar fil a l’agulla per poder fer aquest àlbum il·lustrat, un llibre que volien de km 0. La música, de fet, es va gravar en ple confinament, des de casa, en petits estudis, de la mà del músic Pau Puig, el compositor i músic Jaume Cuartero i el timbaler Gerard Pouget. Pau Vinyoles és qui es va encarregar de remasteritzar-ho tot.

L’arribada de la pandèmia, però, no va facilitar la publicació del llibre, ja que la paralització del sector cultural va fer que l’entitat no pogués obtenir els ingressos necessaris per poder-lo portar a impremta. L’àlbum il·lustrat, finalment ha sortit a la llum en part gràcies a una subvenció extraordinària de la regidoria de cultura.

Divendres passat es va presentar de forma oficial El Seguici festiu de la Selva del Camp. La primera presentació, dirigida als més grans, va incloure una ponència del folklorista Amadeu Carbó, que va parlar sobre el sentit que té la Festa Major per a una comunitat.

Tal com explica Pepi Sans, presidenta de la Coordinadora la Polaina, l’objectiu del llibre és el de divulgar, mantenir i portar als més petits la cultura popular. És per aquest motiu que el text només anuncia cada element i cada ball amb lletra de pal, de forma minimalista, perquè el protagonisme se l’endugui la il·lustració. Les músiques, en aquest cas, estan dirigides a tothom, ja que com assenyala Sans, “no tenen edat”.

El pròxim cap de setmana, El Seguici festiu de la Selva del Camp es podrà trobar a la Fira de la Selva del Camp, en una paradeta que muntarà l’entitat a la plaça Major. A part, el pròxim dimecres 23 de novembre es presentarà el llibre, ara sí, als més petits, a la biblioteca pública del municipi.

Pels qui llegiu la notícia i no sigueu del Baix Camp, una polaina és el que a la província de Barcelona en diuen camalls. Antigament, explica Sans, es tractava d’una peça de roba feta de pell que utilitzaven els pagesos per no fer-se mal quan anaven a segar.