PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Música

S’inaugura la XX Fira Mediterrània donant protagonisme als músics joves

S’inaugura la XX Fira Mediterrània donant protagonisme als músics joves

La XX Fira Mediterrània ja ha començat i ho ha fet amb una cinquantena de joves artistes dalt l’escenari del Teatre Kursaal. El concert SABA! Joves músics d’arrel va donar ahir el tret de sortida a quatre dies de cultura popular i músiques d’arrel amb 126 companyies que oferiran 179 funcions.

La vintena edició va començar llençant el seu missatge de futur cedint la veu als joves i reivindicant així una escena encara poc coneguda. La proposta, amb un format irrepetible i ple de col·laboracions, va comptar amb la direcció de Sergi Vergés, que va orquestrar una seixantena de noms destacats d’aquesta generació. Al llarg del concert van passar per l’escenari del Teatre Kursaal Maria Arnal & Marcel Bagès, les veus de Judit Neddermann i Joana Gomila, el duet de gralla i acordió Criatures, el multiinstrumentista i compositor Manu Sabaté, el tenorista Magí Canyelles, el guitarrista Pau Figueres, el grup de folk Riu, el cantaor valencià Xavier de Bétera i la big band Rufaca Folk Jazz Orquestra amb la col·laboració especial de l’Escola Folk del Pirineu, entre molts altres artistes.

La inauguració institucional de la Llotja PROfessional va comptar amb la presència del conseller de Cultura Lluís Puig que, emocionat, va donar el tret de sortida a la 20a edició juntament amb Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Xavier Bernard, director general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània i David Ibáñez, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa.

Sota el lema “Noves pràctiques per al futur de la cultura”, les jornades professionals van protagonitzar el primer dia de Fira a La Llotja. Al mateix temps, van tenir lloc els primers showcases, càpsules artístiques de 30 minuts de durada, amb les actuacions de Tati Cervià i Anna Ferrer.

Balkan Paradise Orchestra, guanyadores del X Concurs Sons de la Mediterrània

La fanfara Balkan Paradise Orchestra és el grup guanyador del X Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada aquest dijous 5 d’octubre a la Taverna Estrella de la Fira Mediterrània de Manresa. El jurat del concurs ha valorat la qualitat interpretativa i el recorregut potencial que té aquesta formació per, a partir d’una base arrelada en una tradició popular i reconeguda arreu del món com és la de les orquestres de vent balcàniques, afegir elements diversos, originals i lligats a la música tradicional catalana.

A la final del Concurs també van actuar els grup de folk-rock vallesà Catfolkin, que va obrir la nit amb un directe festiu i contundent; el grup de pop-folk Els Jóvens (de recentíssima formació i plantejaments molt originals i fantasiosos) i l’Orquestrina Trama, que va tancar la vetllada fent ballar tothom i traslladant alegrement l’envelat manresà a la plaça de qualsevol poble pirinenc.