PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

El Grup de Dansa de Vilanova rep un diploma pel seu 75è aniversari

El Grup de Dansa de Vilanova rep un diploma pel seu 75è aniversari

El Grup de Dansa de Vilanova està de celebració, fa 75 anys. Des de la seva creació l’any 1941 fins avui dia, pel grup han passat moltes persones que han fet una gran tasca de divulgació de les danses populars catalanes. Per aquest motiu, el Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura Popular, ha volgut reconèixer la trajectòria d’aquesta entitat en el seu 75è aniversari.

Així, el pròxim 3 de juny, amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural, el Conseller de Cultura Santi Vila lliurarà un diploma al Grup de Dansa de Vilanova en agraïment a la tasca realitzada. Un diploma que també s’entregarà a unes quinze entitats més que enguany estan d’aniversari.

“El Dia de l’Associacionisme Cultural és una jornada que pretén valorar el pes i la força de les associacions culturals catalanes“, d’aquesta forma es defineix aquest dia que va declarar el Govern de la Generalitat ara fa tres anys. Partint d’aquesta idea, cada 4 de juny se celebra aquesta diada que pretén donar visibilitat a les entitats culturals catalanes, a les seves activitats així com als equipaments culturals que gestionen.

Però d’on surt aquesta data? Es tracta d’un dia que es va posar per commemorar el mateix 4 de juny de l’any 1864, moment en què va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe i sota la direcció de Josep Anselm Clavé. L’esdeveniment va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral que va impulsar aquest compositor català.

Premi a la Continuïtat

D’altra banda, un altre dels premis que rebrà enguany el Grup de Dansa de Vilanova és el de la Continuïtat, pels seus 75 anys d’història. Aquest reconeixement l’atorga la Comissió Capital de la Sardana i es va fer públic el passat 12 de març durant els actes oficials de la proclamació de Mollerussa Capital de la Sardana 2016. El guardó es lliurarà el dia 25 de novembre en aquesta mateixa ciutat.

Seguint amb els actes de celebració del 75è aniversari, després de la presentació del llibre 75 anys d’història i danses, el pròxim 29 d’abril s’inaugurarà a les 7 de la tarda una exposició a La Sala. La mostra farà un recull del vestuari de l’entitat i durarà fins al 8 de maig, dia en què es farà un aplec d’esbarts dansaires a la plaça del Port del municipi.

Aquest últim acte s’inclou dins de la fira BlauVerd i reunirà els esbarts Renaixença, l’Espiga d’Or i Vila d’Esplugues. La trobada començarà a les 12 del migdia i també comptarà amb la participació dels gegants petits, l’Hereu i la Pubilla, de Vilanova i la Geltrú.

Articles relacionats