Un any més la Fira Mediterrània de Manresa s’instal·larà al Museu de la Tècnica, on tindrà La Llotja com a epicentre de tota l’activitat professional. Les jornades professionals, les presentacions de projectes, les reunions ràpides, els showcases i les trobades en xarxa, ompliran de contingut l’activitat professional de la 22a edició, que tindrà lloc del 10 al 13 d’octubre.
En aquesta 22a edició, la primera sota la direcció de Jordi Fosas, destaquen les jornades professionals, enguany dedicades a reflexionar sobre la perspectiva de gènere a escena. També el Wine&Fest Forum, una proposta absolutament consolidada que donarà eines als festivals inscrits per exportar els seus models d’esdeveniment.
Els reptes de la gestió cultural en l’àmbit de perspectiva de gènere
Les jornades professionals de la Fira Mediterrània tindran lloc dijous 10 d’octubre, durant el primer dia d’activitat a la Llotja Professional, i posaran el focus en la perspectiva de gènere als escenaris.
En primer lloc parlarà Carme Portaceli d’#onsonlesdones, a continuació tindrà lloc la conferència Dones i polítiques culturals a Catalunya, a càrrec d’Anna Villarroya, professora i investigadora de gènere i cultura de la Universitat de Barcelona.
La darrera activitat del matí serà una taula rodona sobre bones pràctiques amb la participació de Mònica Campos, directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya; Yolanda Olmos, directora de Dones Visuals; Carmen Zapata, de MIM (Mujeres de la Industria de la Música) i Mercedes Peón, compositora, vocalista i instrumentista gallega.
A la tarda tindran lloc dues conferències més: Comunicar la cultura amb perspectiva de gènere, a càrrec de Cristina Baulies, cap de l’Àrea de Comunicació de l’Institut Català de les Dones, i El tractament de gènere als espectacles familiars, amb Cristina Vila, cofundadora de Little Revolutions – Canvia el Conte.
Congrés dedicat a exportar models de festival
Dins de la programació professional destaca la VI edició del Wine & Fest Forum, el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk que cada any convoca a una cinquantena d’esdeveniments d’àmbit internacional, nacional i català.
L’edició d’enguany se centrarà en com i perquè exportar un model de festival. Ja fa anys que la poderosa indústria dels festivals treballa per expandir-se més enllà de les seves fronteres. Obrir noves vies de negoci, donar a conèixer la marca, connectar amb noves comunitats artístiques locals i arribar a nous públics són alguns dels motius que porten al sector a exportar els seus esdeveniments musicals.
La jornada pretén posar sobre la taula qüestions, reptes, dubtes i necessitats a l’hora d’expandir un festival sigui a escala local, nacional o internacional. Per fer-ho comptarà amb la participació de Teresa Vallbona, periodista especialitzada en cultura i festivals; Georgia Taglietti, responsable del Departament de Comunicació d’Advanced Music / Sónar Festival; Pere Camps, activista cultural i director de BarnaSants Cançó d’Autor; Marc Gomariz, cofundador de MIRA. Digital Arts Festival; Vicent Fibla, fundador i director d’Eufònic i Eufònic Urbà; Marta Pallarès, responsable de Premsa Internacional del Primavera Sound, i Verònica Casas, directora i CEO de Blanco y Negro i promotora d’UNITE with TOMORROWLAND, BRUNCH Valencia i Sensation Madrid.
Presentacions de projectes
Les presentacions de projectes estan previstes per a divendres 11 d’octubre. Divendres al matí es presentaran 17 projectes artístics que també estan programats a la Fira d’enguany, i que tindran així la possibilitat d’explicar en profunditat les seves propostes als professionals de la Llotja. A la tarda serà el torn de les associacions professionals que tenen un estand a la Llotja.
Finalment, dissabte al matí es presentaran 18 projectes culturals més, entre els quals destaquen el Faba (Festival artístic del barri antic de Manresa), l’agermanament entre Oliana i Oliena (Focus Sardenya), el projecte teatral de la sala manresana Els Carlins i la Companyia Sargantana – The Li/Ea/Ving Project, i el primer Congrés de Músiques d’Arrel i Folk, entre d’altres.
Tècnics municipals a les reunions ràpides
Per altra banda, de dijous a dissabte tindran lloc les reunions ràpides en les quals un seguit de professionals de les indústries culturals esdevenen consultors per aconsellar els artistes sobre com accedir a les programacions estables d’espais d’actuacions, festivals o altres iniciatives culturals. Les reunions de dijous estaran encapçalades per 15 tècnics de cultura de tot Catalunya. Enguany hi haurà 44 consultors que realitzaran més de 520 reunions.