PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

Es publica el primer llibre de les Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears

Es publica el primer llibre de les Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears
El vicepresident del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i la consellera del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, en la presentació del primer volum de les Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears. Font: Consell de Mallorca.

El passat 4 i 5 de novembre del 2016, l’Arxiu del Regne de Mallorca va acollir les primeres Jornades de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears. En elles es van tractar cada un dels aspectes conceptuals, el marc normatiu i l’anàlisi territorial de les manifestacions populars de ses Illes. Ara, tota aquesta informació es troba recollida en un llibre, que va presentar el passat 27 de març el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca conjuntament amb la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears.

La publicació ha estat editada pel Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca i segons el vicepresident primer del Consell, Francesc Miralles, es tracta “d’una valuosa eina” que ha de permetre “encetar noves línies de feina per conservar de manera efectiva el patrimoni cultural [de les Illes Balears] que, per la seva condició d’immaterial, és de gran fragilitat”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, ha destacat que més enllà d’aquesta publicació aquestes Jornades són el marc perquè “el patrimoni immaterial no sigui fossilitzat i l’Administració pugui prendre mesures amb la complicitat de la societat, entre les quals, el compromís de treure línies d’ajuts que afavoreixin el patrimoni immaterial”.

Des de l’any 2016, les Jornades de Cultura Tradicional i Popular de les Illes Balears es desenvolupen amb periodicitat anual. Aquest any tindrà lloc la tercera edició, que se celebrarà a Formentera els dies 2 i 3 de novembre.

Les jornades tenen l’objectiu de revisar i actualitzar el marc conceptual i normatiu actual de la cultura popular i tradicional. Des de l’aprovació de la Llei 1/2002, de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, s’han succeït les iniciatives públiques i privades pel que fa a recerca, promoció i dinamització de la cultura popular, però, no obstant això, en paral·lel, l’entorn i el context han canviat de forma més àgil que la mateixa dinàmica i és per aquest el motiu que se’n fa una revisió a partir d’aquestes jornades.