PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

Els pastorets de Sant Pere de Ribes viatgen a Brussel·les

Els pastorets de Sant Pere de Ribes viatgen a Brussel·les
Els pastorets de Ribes fent una bota / Foto: Roger Serra

El grup ribetà participarà com a representant de Catalunya en el Folklorissimo, un festival que cada any convida a un país diferent perquè ofereixi una mostra de la seva cultura tradicional

Faixa, espardenyes i armilla de color blau. Els pastorets de Sant Pere de Ribes ja estan preparats per viatjar a Brussel·les el cap de setmana del 21 i el 22 de setembre per participar en el festival Folklorissimo. Una dotzena de balladors d’entre 17 i 22 anys faran una exhibició d’aquest ball a la Grand-Place precisament l’any en què celebren el seu 50è aniversari.

Amb molts nervis però també moltes ganes el grup ribetà ha assajat, i molt, per a l’actuació que tindrà lloc a la capital belga. El conjunt actuarà dissabte i diumenge al costat de la “bailaora” madrilenya Sara Calero i de grups com l’Agrupación de Danzas Virgen de las Nieves de Torrelavega (Cantàbria) o Fetén Fetén, un duet de Castella i Lleó que ofereix una lectura contemporània de la música tradicional de Castella.

Els únics representants de Catalunya

Ariadna Moya, una de les balladores que porta més temps al ball de pastorets, explica a PUNT PLA que al grup li fa molta il·lusió participar en aquesta trobada multitudinària, sobretot tenint en compte que aquesta colla serà l’única representant de Catalunya.

La proposta de participar en aquest festival va arribar a mitjans de juny, quan l’ambaixada espanyola de Bèlgica es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. El regidor de cultura de la localitat, Josep Moya, explica que el festival primer va mostrar interès pel ball dels cabeçuts i “capis“. Així i tot, davant les dificultats d’enviar aquestes figures i tenint en compte que aquest any el ball de pastorets feia 50 anys, des del consistori es va trobar més adient enviar aquesta colla.

El Manneken Pis vestit de pastoret 

Entre les diferents activitats que estan preparades pel Folklorissimo, una d’elles és la de vestir la figura del Manneken Pis amb la roba tradicional dels grups participants. Dissabte al matí, per exemple, està previst que es vesteixi amb la roba típica dels pastorets aquesta estàtua de bronze que representa un nen petit pixant sobre una font.

El Folklorissimo és un esdeveniment que cada any convida a un país diferent perquè ofereixi una mostra de la seva cultura tradicional. En total, en cada edició del festival passen per la capital belga al voltant de 15.000 persones. Enguany el país convidat ha estat Espanya. Més concretament, des de Catalunya s’han enviat els pastorets de Ribes, que actuaran dissabte a partir de les 11 del matí i diumenge a les 14 hores.