PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

Els Gegants Vells Petits i el Griu Petit, les novetats de Santa Tecla

Els Gegants Vells Petits i el Griu Petit, les novetats de Santa Tecla
Els Gegants Vells Petits de Tarragona / Foto: Tarraco Festes

El passat 11 d’agost es van presentar els gegants petits i el pròxim 14 de setembre es donarà a conèixer el petit Griu

Aquest mes de setembre, els ciutadans de Tarragona podran gaudir de tres imatges festives noves: els dos Gegants Vells Petits i el Griu Petit, dues figures que s’incorporaran en el seguici de la Santa Tecla Petita.

Els primers a aparèixer són els Gegants Vells Petits, que es van presentar en societat el passat 11 d’agost durant les Festes de Sant Roc de Tarragona. Ambdós elements són el resultat de la feina de l’escultora Àngels Cantos, així com del seu equip, que van ser els encarregats de donar forma a aquestes figures. Pel que fa al vestuari, Josep Maria Casas va ser el responsable de confeccionar els vestits i Antonio Gómez de triar i elaborar els complements.

Els nous Gegants Vells Petits s’assemblen en aspecte als grans però tenen noms diferents. Un s’anomena Joan i porta aquest nom en memòria de Joan Llort, un conegut portant de gegants molt vinculat a les festes de Sant Roc. Per altra banda, la geganta es diu Teresina, en record a Teresina Vicens, una altra personalitat coneguda de la ciutat.

Una proposta de l’Associació Cultural Sant Roc

Enguany s’ha celebrat el 175è aniversari de les Festes de Sant Roc de Tarragona, que s’organitzen al barri del Cós del Bou. Per celebrar aquesta efemèride, l’Associació Cultural Sant Roc ha decidit crear aquests dos nous gegants. Els infants de l’Escola El Miracle, la més propera al Cós del Bou, seran els encarregats de portar les dues figures.

El Griu petit, l’altra novetat de la Santa Tecla Petita

El pròxim dissabte 14 de setembre tindrà lloc la presentació del Griu petit de Tarragona. Aquesta bèstia amb cap i urpes d’ocell i cos de lleó tindrà una nova representació a la ciutat. La diferència és que en aquest cas seran els infants qui el portaran.

La presentació es farà conjuntament amb la participació d’altres bèsties de foc i grups petits d’arreu de Catalunya. Tots ells faran una cercavila que sortirà a les sis de la tarda des de la plaça de la Font.

Les altres bèsties convidades que també participaran en la celebració són: el Griu d’Artesa de Lleida, la Virgília de Torredembarra, el Basilisc de Mataró, el Ferafoc de Sant Quintí de Mediona i el Griu de Tarragona.

Cartell de la presentació del Griu petit de Tarragona