PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

El projecte ERA de l’Esbart Rocasagna de Gelida i del coreògraf Quim Bigas, guanyador del Premi Delfí Colomé

El projecte ERA de l’Esbart Rocasagna de Gelida i del coreògraf Quim Bigas, guanyador del Premi Delfí Colomé

El passat dimarts 29 de novembre, dins del marc de l’Especial Espai de dansa que va tenir lloc a l’Àtrium de Viladecans, es va revelar el nou guanyador de la 4a edició del Premi Delfí Colomé. En aquesta ocasió ha recaigut en el projecte ERA de l’Esbart Rocasagna de Gelida i el coreògraf Quim Bigas. El jurat ha valorat especialment l’interès del maridatge i la trobada artística entre l’Esbart Rocasagna, un col·lectiu de dansa d’arrel tradicional, i en Quim Bigas, coreògraf. Un diàleg que suposa un esforç de l’esbart per sortir del seu espai habitual de treball. A més es destaca l’important treball de recerca sobre el seu propi entorn.

Així mateix, el Jurat, integrat per totes les entitats impulsores, ha fet una menció especial als projectes REL I GRAPA de Víctor Pérez i FOLK AS QUEER de Pere Seda per la qualitat del treball i per proposar una reflexió entorn de gènere i tradició.

El Festival Ésdansa de Les Preses i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Sismògraf d’Olot, el Festival Dansàneu de les Valls d’Àneu, el Mercat de les Flors, el Festival Dansa Metropolitana i la família de Delfí Colomé, han convocat la quarta edició del premi Delfí Colomé al millor projecte de creació i producció en dansa d’arrel tradicional. El premi està dotat amb 26.000 euros que han de ser invertits, íntegrament, en la producció del projecte premiat.

L’estrena del projecte es realitzarà en el marc del Festival Ésdansa 2023 i tindrà actuacions posteriors a la Fira Mediterrània 2023 i al Festival Dansa Metropolitana 2024. Anteriorment haurà fet residències i/o treball en procés al Sismògraf i al Dansàneu.

Sobre Delfí Colomé Pujol

Delfí Colomé Pujol neix a Barcelona al 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Per tant, l’art i l’aventura l’acompanyaran fins als seus darrers dies, a Seül, on mor l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.

Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional. La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la guerra civil espanyola, obtenint un Cum Laude per la seva feina. Té editats dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. La seva mort va deixar un buit en el món de l’escriptura sobre la dansa.

Sobre l’Esbart Rocasagna

L’Esbart Rocasagna de Gelida és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu la conservació i la difusió de la cultura popular i en especial la dansa tradicional o d’arrel, garantint la seva conservació, restauració, creació, i difusió, a totes les generacions de dansaires. Actualment formem part de l’entitat unes 200 persones dividides en diverses seccions: Escola de Dansa, Cos de Dansa, grup d’adults, gegantons, junta, equip tècnic i majordomia. Tots ells, participen activament en tot tipus d’esdeveniments culturals i festius del nostre poble durant tot l’any.

Sobre Quim Bigas

Quim Bigas (Malgrat de Mar, 1984) és un coreògraf català. Viu a cavall entre Copenhaguen i Barcelona. Comença la seva trajectòria professional al 2008, ja combinant la creació pròpia i el treball amb altres creadors.

Com a intèrpret, ha treballat amb Christine Gaigg, Xavier le Roy, Aitana Cordero o El Conde de Torrefiel, per destacar-ne alguns. Al llarg dels anys, ha col·laborat i co-creat projectes amb Aitana Cordero, Carme Torrent, Costas Kekis, Hotel (col·lectiu escènic), FESTUCS o CARNE FIESTA. Al 2018, co-crea juntament amb Zum-Zum Teatre, l’espectacle de carrer “HIPPOS” el qual va guanyar el Premi Moritz a la Millor Estrena de Fira Tàrrega 2018.

El seu treball propi ha combinat i experimentat amb diversos formats creatius. Entre alguns dels seus projectes hi destaquen “MOLAR” (amb el qual va guanyar el Premi Aplaudiment FAD Sebastià Gasch a la Creació Emergent),”APPRAISERS” o “LA LLISTA”. A l’octubre del 2019, estrena al Mercat de les Flors, DESPLAÇAMENT VARIABLE. Entre el 2018 i el 2021 forma part del projecte europeu Dancing Museums.