PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

“El Gran Llibre del Bestiari Català”, un volum il·lustrat per conèixer els orígens de més de 100 bèsties festives de Catalunya

“El Gran Llibre del Bestiari Català”, un volum il·lustrat per conèixer els orígens de més de 100 bèsties festives de Catalunya

Aquest mes d’octubre l’Agrupació del Bestiari acaba d’estrenar llibre. Es tracta d’un viatge per les deu zones territorials en què es divideix la federació. Un conte, però no un sinó 76! que parlen sobre les anècdotes i les aventures més divertides del bestiari festiu. Es titula El Gran Llibre del Bestiari Català i és un volum que mostra, a través d’il·lustracions i històries, la gran diversitat de bestiari festiu que té el territori.

Des de dracs imponents i dragolins entremaliats fins a galls, serps, mulasses, mamuts i follets, passant per tota mena de fauna mitològica i llegendària… El bestiari festiu no s’està de res i una mostra del bo i millor que té Catalunya, el País Valencià i el sud de França es troba recollit en aquesta publicació editada per Penguin Kids amb il·lustracions de Carles Arbat i textos de Meritxell Bayarri.

Amb la participació de l’Agrupació del Bestiari, el llibre vol ensenyar un tastet del gran mostrari de bèsties que protagonitzen les festes dels nostres pobles i ciutats. Més de 2.400 segons l’arxiver i fotògraf de bestiari Ramon Saumell, un volum considerable.

I com que no es podien triar totes, a l’hora de fer aquesta publicació s’ha buscat un cert equilibri entre els diferents àmbits territorials, tenint en compte la importància, el pes i la diversitat de les diferents bèsties. En total hi trobareu 110 dibuixades!

Com bé diu la contraportada: El nostre país és ben petit, però el seu bestiari és ben extens. A les nostres festes, el seny deixa pas al foc i els caramels; per uns breus instants, tot és rauxa i alegria. I és vibrar i ballar i saltar envoltats de les bèsties més estranyes i estimades. Igual que si fossin a la plaça en un dia de festa major… El llibre us convida, doncs, a imaginar i gaudir d’un bon bocí de festa amb totes elles.