PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

El Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu, tindrà figures molt simbòliques

El Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu, tindrà figures molt simbòliques

Un any més, arriba la tardor i amb ella el Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu. Aquell dia, bèsties de totes les formes i colors surten al carrer per celebrar l’acte de cloenda de la temporada forta d’activitats que organitzen anualment les colles de bestiari.

Enguany, la festa es farà el dissabte 19 de novembre a Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, i en ella es deixaran veure moltes bèsties i dracs. N’hi haurà de molt jovenetes com l’Asparrac de Tragó de Segre, una bèstia construïda pel solsoní Pau Reig i estrenada aquest 2022. Es tracta d’una figura que representa un drac, però no un de qualsevol sinó un de ben especial, amb un cos amb forma de soca d’arbre, amb tocs carbonitzats, fent referència a l’incendi forestal de Peramola que va tenir lloc el passat mes de juny.

També hi trobareu altres obres d’art com la Víbria Jove d’Igualada, de Dolors Sans, una representació del mal que barreja simbòlicament la serp i l’ocell. Com assenyala la seva autora, el tractament del cos de la figura és orgànic i s’hi poden veure formes vegetals com les arrels. Les ales, per altra banda, tenen un acabat entre roca i crustaci i representen el desgast produït pel pas del temps.

Una altra figura a destacar és la Carpafera de Martorell, que representa el Diable Roldan arribant al poble pel riu tot cavalcant una enorme carpa irisada.

Dissabte 19 de novembre, durant tot el dia, hi haurà activitats. Al matí plantada de bestiari i cercavila sense foc i a la tarda cercavila amb pirotècnia i la gala d’entrega dels Premis BEST. Aquesta última començarà a les set de la tarda, es farà des de l’Antic Escorxador d’Igualada i es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de l’Agrupació del Bestiari.

Els Premis BEST són uns guardons que tenen com a objectiu fer un reconeixement a tots aquells actors de la societat (persones, entitats, empreses…) que duen a terme projectes a favor de la cultura popular. A la vegada, també premien aquelles inciatives i/o actes originals que han organitzat les colles federades a l’Agrupació del Bestiari durant l’últim any.

La gran gala anual del món del bestiari també es un bon moment per nombrar el nou ambaixador (o ambaixadora) del bestiari festiu, és a dir, la persona que durant tot un any representarà aquest àmbit de la cultura popular. Aquest 2022 ho ha estat el folklorista Jordi Cubillos.

Podreu trobar informació actualitzada de l’activitat a través de https://www.festivitasbestiarum.cat/

(Foto: El Drac Soterranyes de Vinaròs en la VIIIa edició del Festivitas Bestiarum / Font: M.B)