PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Dansa

Una dansa que treballa la fisicalitat dels castells, premi Delfí Colomé

Una dansa que treballa la fisicalitat dels castells, premi Delfí Colomé

En el marc de la inauguració de la Fira Mediterrània de Manresa s’ha fet el lliurament del guanyador de la segona convocatòria del premi Delfí Colomé. El projecte premiat és Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez.

L’obra és una peça de dansa composta per dues ballarines que s’inspira en la tradició dels castells. La proposta neix de la necessitat d’establir un vincle entre la forma de treballar dels castellers i la línia de treball de les ballarines, creant així una peça de dansa amb un llenguatge molt més contemporani.

L’obra investiga sobre els castells a partir del contacte i la idea de construir, i ho fa en relació amb altres elements com la música, la faixa, la distribució en l’espai i les diferents posicions que s’adopten durant la construcció d’un castell humà.

‘pilar de dos’ s’estrenarà en el festival ésdansa 2018

El jurat destaca dos aspectes del projecte guanyador, la seva mirada coreogràfica al món casteller i el fet de trobar un contrapès entre l’arrel i el moviment contemporani.

D’altra banda, el jurat també ha decidit atorgar una menció a un projecte ja estrenat però que conté l’esperit del Premi Delfí Colomé. Es tracta d’A vore, una obra protagonitzada pel grup de jazz d’avantguarda Astrio, la coreògrafa Sònica Gòmez, els ebrencs Ramon i Carme Balagué i el castellonenc Pau Puig.

Pilar de doss’estrenarà en el marc del festival Ésdansa 2018. Abans de la seva presentació pública, disposarà d’una etapa de residència a El Graner – Centre de creació del cos i el moviment.

També serà contractat al Sismògraf d’Olot per a realitzar un work in progres del treball; així com a la Fira Mediterrània 2018 i en diferents espais de la Xarxa d’Ateneus de Catalunya.

Delfí Colomé, ‘l’Home del Renaixement’

Delfí Colomé Pujol va néixer a Barcelona el 1946, fill d’una mare cantant i balladora i d’un pare emprenedor. Els seus inicis en el món de l’art van ser acompanyant al piano els assajos de diversos esbarts de Gràcia i, més endavant, dirigint cobles en ballades de dansa tradicional.

La seva carrera va ser molt prolífera, tant en l’aspecte de la música com en el de la dansa. En molts escrits sobre la seva vida se l’anomena Home del Renaixement.

La seva tesi doctoral va ser sobre coreografies inspirades en la Guerra Civil espanyola, amb la qual va obtenir un Cum Laude per la seva feina.

També va publicar dos llibres sobre dansa i diverses composicions musicals. Colomé va morir a Seül (Corea del Sur) l’abril del 2008 sent ambaixador d’Espanya a la capital coreana.