PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

Companyonia i talent en la segona Trobada Internacional de Catifaires

Companyonia i talent en la segona Trobada Internacional de Catifaires

El passat 6 d’octubre una delegació espanyola formada per set persones –cinc de les quals catalanes– van participar en la segona Trobada Internacional de Catifaires que es va celebrar a Uriangato (Mèxic) durant les festes de l’Octava Noche. Al llarg vuit hores, des de les 6 del matí fins a les 2 del migdia, van estar elaborant una catifa de cinc metres de diàmetre en les quals van representar alguns dels elements més típics de la cultura espanyola.

Vicenta Pallarès, presidenta de la Comissió Internacional, destaca la companyonia que va haver-hi entre els altres participants de la trobada com també la qualitat de les catifes. “Enguany totes han tingut un nivell extraordinari”, destaca, i afegeix que quan van comentar l’esdeveniment amb els altres membres dels països participants -Japó, Itàlia, Bèlgica, Brasil, Mèxic i Guatemala-, tots van coincidir en el fet que tant els dissenys com l’elaboració van estar molt per sobre de les de l’edició passada. A més, s’havien elaborat amb una gran precisió.

Enguany, durant la segona Trobada Internacional Catifaires els països participants van haver d’elaborar una catifa amb el lema “La Cultura nos une”. En aquest cas, la delegació espanyola en va fer una amb alguns dels elements més típics de la cultura del país. Més concretament, va representar algun element distintiu de cada una de les comunitats autònomes que pertanyen en la Comissió Internacional: Aragó, Castella la Mancha, Castella i Lleó, Astúries, Galícia, les Illes Canàries i Catalunya.

La catifa, en aquest cas, es va elaborar amb clavells, dàlies, crisantems, gerbera, marmolina i algunes serradures tenyides. Al mig de la imatge s’hi va representar el patró de la localitat d’Uriangato: San Miguel Arcángel.

L’Octava Noche és una festivitat que se celebra cada 6 d’octubre. En ella, els veïns d’Uriangato engalanen els carrers amb altars de flors i Tapetes de Aserrín sobre els quals, a la nit, hi passa la processó que duu el sant. Els “tapetes”, en aquest cas, són catifes fetes amb serradures que cada any elaboren els ciutadans de la localitat. En aquesta edició, la suma de totes elles va arribar a cobrir més de cinc quilòmetres de llargària.