PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

Els catifaires catalans participaran en l’Octava Noche de Mèxic

Els catifaires catalans participaran en l’Octava Noche de Mèxic

La Federació Catalana d’Entitats Catifaires ha estat convidada enguany a la segona Trobada Internacional de Catifaires, que se celebrarà a Uriangato, a l’estat de Guanajuato (Mèxic). L’esdeveniment tindrà lloc del 3 al 10 d’octubre i coincideix amb la celebració de les festes de l’Octava Noche de San Miguel Arcángel.

En aquesta trobada hi participarà una delegació espanyola que estarà formada per dos catifaires de los Alfombristas de Bueu de Galícia, quatre membres de la Federació Catalana de Catifaires i dos càrrecs de la Junta Directiva de la Comissió Internacional de Catifaires d’Art Efímer, que en aquests moments presideix Catalunya. Tots ells ajudaran a elaborar una catifa d’art efímer al costat d’altres catifaires d’arreu del món, ja que en l’esdeveniment també hi assistiran les delegacions d’art efímer del Japó, Bèlgica, Itàlia, Guatemala i Brasil, així com diferents estats de Mèxic.

L’Octava Noche és una festivitat pròpia del municipi d’Uriangato que se celebra el 6 d’octubre. Durant aquestes festes, cada any es duu a terme un passeig nocturn pels principals carrers de la ciutat amb la imatge de San Miguel Arcángel, el patró de la localitat. Alguns dels elements més típics d’aquesta celebració són els altars de flors i els Tapetes de Aserrín, és a dir, catifes de serradures sobre les quals avança la processó.

Particularment en l’edició d’enguany, que coincideix amb la Trobada Internacional de Catifaires, catifaires d’arreu del món elaboraran una catifa de cinc metres de diàmetre sota el lema “La Cultura nos une”.

Des de la Federació Catalana de Catifaires, la presidenta de l’entitat, Vicenta Pallarès, remarca la importància de la Trobada Internacional a Uriangato, no només pel nivell i la qualitat de les catifes que s’hi elaboren, sinó per la difusió que es farà de l’art efímer.