El pròxim 18 de setembre, durant la Festa Major del Sant Crist de Cervera, es representarà per primera vegada el Ball d’Espases de Cervera —el més antic de Catalunya— 300 anys després de la seva desaparició.
Un grup de joves cerverins, acompanyats per l’expert en danses festives Àngel Vallverdú, han estat els encarregats de recuperar aquesta dansa que va ser la primera en iniciar-se i desaparèixer al Principat. Per fer-ho possible, al llarg d’aquest mes de juliol s’ha impulsat una campanya de micromecenatge que vol ajudar a finançar la seva reintroducció.
La primera referència que es té d’aquest ball en territori català és de l’any 1411, en l’Ordinació de Corpus Christi de Cervera. El Ball d’Espases era una dansa ballada principalment per organitzacions gremials i confraries que té els seus origens al segle XIV, en les celebracions del Carnaval de Bruixes de Bèlgica. Més tard, al llarg del segle XV, es va anar estenent a diferents llocs d’Europa, entre ells Catalunya, on a part de Cervera també va formar part de les festes de Tarragona, Reus, Sarral o Tortosa.
Aquesta dansa de la capital de la Segarra, a més, va ser l’última a desaparèixer del Principat, arran de les prohibicions borbòniques de després de la Guerra de Successió (1701 -1714), i es va poder mantenir viva a fins a l’any 1924.
Ara, amb la recuperació del ball, l’espasa tornarà a ser un dels elements protagonistes de la festa de Cervera. El 18 de setembre es podrà veure per primer cop aquesta dansa en què els balladors, amb l’espasa a la mà, ballen al so de la música formant diverses figures com els passadissos, la volta, els estels, les degollades.
En molt poques ocasions hi ha simulacions de batalla o combat amb l’espasa i el ball s’assembla més als balls de pastorets o cercolets que als de bastons.
Fins al 7 d’agost, totes les persones interessades podran participar en una campanya de micromecenatge que pretén reunir els diners suficients per finançar el cost de les espases i la confecció dels vestits.
Entre les diferents recompenses que s’ofereixen hi ha: una litografia especial, amb una imatge detallada del Ball d’Espases, un punt de llibre i una visita guiada pels espais més emblemàtics de la capital de la Segarra. Podreu trobar més informació al següent enllaç.