Amb aquesta xerrada, l’autor de “Les bruixes d’Arnes” no només va fer un breu recorregut per la nostra història mostrant les acusacions de bruixeria cap a les dones i el perquè d’aquestes, sinó que també ens va mostrar com determinades creences de la cultura popular segueixen encara molt arrelades a la nostra societat, tot i que molts cops sense ni adonar-nos. Martí parlà, per exemple, de què avui en dia som més bruixots del que ens pensem, fent al·lusió a què tots hem fet o vist fer coses com tirar sal per sobre les nostres espatlles per espantar la mala sort o portar roba interior roja per cap d’any per atreure la bona. D’alguna forma, mantenim encara amb nosaltres aquestes determinades creences.
Dels remeis tradicionals i les caces de bruixes a la imatge estereotipada que tenim actualment de les bruixes tenint sempre present el xoc i la forma com l’església i el patriarcat veuen la dona. Es considerava a les dones com a fràgils i dolentes –explica l’autor– com el mal personificat, les causants de tota desgràcia.
Una interessant xerrada que comença amb el perfil de les bruixes i el perquè de la imatge que en tenim i acaba amb les trementinaires i els seus coneixements transmesos de generació en generació. Amb les múltiples aportacions del públic assistent, coneixedors de gent que ha sabut mantenir aquesta saviesa es posa punt final a una activitat que dóna molt per pensar.