PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Música

Un toc de burlesque al Pirineu

Un toc de burlesque al Pirineu

El passat 21 d’octubre el grup musical Biflats va estar gravant un videoclip al Bosc de les Creus amb les Sardanalesque. Els dos grups, coneguts actualment per agafar elements de la sardana i explorar-ne noves possibilitats, han decidit col·laborar plegats per rodar les imatges del tema La Cúmbia del Pirineu.

Èdgar Massegú, cantant i percussionista del grup, explica que ja feia temps que el conjunt volia fer un projecte amb les Sardanalesque, un cos de dansa que combina la sardana i el burlesque i que es va donar a conèixer al programa de La Sexta Tú sí que sí amb un streptease que va revolucionar el plató de televisió. “Les dues formacions ens assemblem en el fet que li volem donar una volta a la sardana”, afegeix el també lletrista del grup.

Es podria dir que trencar motlles és una de les especialitats d’aquest conjunt format per instruments de cobla. Enguany, la formació ha estrenat el seu primer disc, Catalan Fanfare, que conté peces musicals que van des dels ritmes llatins fins a la sonoritat tradicional dels Balcans. El treball, a més, també conté versions de temes tradicionals de Catalunya.

Un joc de contradiccions

Tot i que no es poden donar moltes pistes del videoclip, el fet que estigui rodat al Bosc de les Creus ja dona molta informació. Èdgar Massegú el defineix com un vídeo d’estil vintage que juga amb les contradiccions.

Per exemple, mentre la cançó parla del Pirineu, un lloc fred on normalment neva, en les imatges es pot veure un bosc desolat que es va cremar el juliol del 2015 durant l’incendi forestal d’Òdena. En ell, l’artista Marc Sellarès hi va construir entre el 2015 i el 2016 quasi 1300 creus per expressar el seu sentiment de tristesa envers el succés.

Altres dels elements que també seran presents en el videoclip són: la neu, un trineu i fins i tot una coreografia de les Sardanalesque.

Massegú conclou dient que en aquest videoclip s’han volgut destacar els instruments de cobla, perquè d’aquesta manera es pugui veure reflectida la sonoritat de Biflats.