Amposta és terra de bous i, com no podia ser d’altra manera, una bèstia de foc de la comarca del Montsià havia de representar aquest animal. Si més no, l’ésser de la mitologia grega que el simbolitza, en aquest cas el Minotaure, un monstre amb cos d’home i cap de bou fruit de la unió entre la reina de Creta Pasífae i el toro blanc que el déu Posidó li va enviar al seu marit, el rei Minos.
El passat diumenge 13 d’agost va tenir lloc la presentació d’aquesta nova bèstia festiva en el marc de la IV Trobada de Diables i Bèsties de Foc d’Amposta “Xeics cremem!”. Bienve Lara, tresorera de la Colla de Diables lo Minotaure d’Amposta, explica que el bateig de la figura va ser molt bonic i va anar molt bé, i que, a més, venir-hi moltíssima gent.
La imatge festiva és obra de l’escultora vilafranquina Dolors Sans i està feta de fibra de vidre, un material molt fort, que no es deforma, i és resistent a la pluja i a la humitat. Una de les característiques que més crida l’atenció entre els membres de la colla és que té les dents fluorescents, brillen en la foscor. A més, pesa molt poc, menys de 30 quilos (entre 26 i 28), cosa que la fa molt portable per a tothom.
Tal com assenyala Lara, un dels objectius de l’entitat a l’hora d’impulsar aquesta figura era atraure nous components a la colla, entre ells gent jove. L’altra finalitat era obrir la porta a poder participar en activitats d’altre tipus, com per exemple les trobades de bestiari.
Encara que ha arribat aquest 2023, el projecte del Minotaure Asterió ja feia anys que s’havia planejat a la ciutat, des de col·lectius com l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta (ESARDI). La Colla de Diables lo Minotaure, creada ara fa set anys, va agafar el que hi havia fet fins ara per aconseguir que “lo Minotaure” acabés essent una realitat. La nova bèstia ha estat finançada gràcies a l’Ajuntament d’Amposta i a la Diputació de Tarragona.
Asterió és el nom propi que va rebre el fill de Pasífae, encara que popularment se’l coneix més com a Minotaure, és a dir, el toro de Minos.
Continuant amb la seva història, la mitologia diu que va ser tancat en un laberint de l’illa de Creta on, durant molts anys, li van portar homes i dones que van servir-li d’aliment.
Tenint en compte això, Dolors Sans ha creat un personatge de mirada ferotge i li ha col·locat una destral de lluita molt gran, en posició d’atac a les seves víctimes. La figura s’inspira en els dibuixos clàssics grecs del Minotaure i té l’estructura d’un gegant.