Aquest 2019 el barri d’Hostafrancs està de celebració: es compleixen 25 anys de la recuperació del Ball de Rams. Dissabte 28 de setembre, a partir de les vuit del vespre, començarà la 25a edició d’aquesta ballada que es farà a la plaça d’en Joan Pelegrí i que comptarà amb l’acompanyament musical de la Cobla Sant Jordi.
El ball estarà dividit en tres apartats. Durant la primera part tindrà lloc l’anomenada “passada de lluïment”. En ella es ballarà el Ball de Rams però només hi podran participar aquelles parelles que hagin assistit als assajos preparatoris de la dansa. En la segona part serà el torn de les danses vuitcentistes i del ball folk: la cobla interpretarà diferents peces, com el ball del rogle o el ball de l’Estapera de Terrassa, perquè el públic assistent s’animi a ballar. Finalment, en la tercera part es farà una altra passada del Ball de Rams. En aquest cas, hi podrà participar tothom que ho desitgi.
L’any 1995 l’Esbart Ciutat Comtal va decidir recuperar el Ball de Rams. Poc se’n sabia d’ell, ja que feia més d’un segle que no es ballava. A més, el Costumari Català tan sols en recollia una petita partitura. A partir d’aquesta informació es va crear el ball que es coneix avui dia. La música es va encarregar al flabiolaire i compositor de sardanes Jordi León i la coreografia va anar a càrrec de l’Esbart Ciutat Comtal.
Com explica Lluís Calduch, exdirector artístic de l’esbart i actual membre de la junta, el que es va buscar és que els passos fossin simples “perquè els pogués aprendre la gent del carrer, no només el cos de dansa d’un esbart”. Actualment la coreografia consta d’una presentació, conté una part en què s’entrega el ram i el ventall i acaba amb un vals jota.
El ball va tenir molt bona rebuda a Hostafrancs. “És un barri petit però que té molta activitat en l’àmbit social i la ciutadania va agrair molt aquesta aportació“, senyala Calduch. Actualment, cada any s’apunten als assajos unes 25 o 30 parelles i durant la ballada final hi participen entre 75 i 80.
El Ball de Rams d’Hostafrancs és una dansa que té els seus orígens al segle XIX. La poca informació que recull el Costumari Català explica que es ballava durant les festes de Sant Isidre i servia per a fer el canvi de pabordes, és a dir, dels procuradors de la confraria religiosa. En aquest cas, el ball permetia acomiadar els pabordes sortints i donar la benvinguda als entrants.