PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Més Notícies

L’Associació Cultural Joan Amades anuncia la reedició de ‘El gest a Catalunya’

L’Associació Cultural Joan Amades anuncia la reedició de ‘El gest a Catalunya’

El passat dissabte 23 de juliol va tenir lloc l’acte de cloenda de l’Any Amades que s’ha celebrat enguany amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. L’esdeveniment, que es va fer al Museu de les Cultures del Món, va servir per fer un repàs de les accions que ha impulsat l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) al llarg d’aquests últims mesos i que tenen com a objectiu reivindicar l’obra i la figura d’aquest destacat folklorista.

Durant l’acte de celebració, el president de l’ACJA, Gustau Molas, va remarcar que “encara hi ha moltes llacunes per investigar de la trajectòria de l’Amades, sobretot de la seva feina de difusió”. Va posar com a exemple la participació del folklorista a la ràdio o la influència que va tenir com a membre del Comitè de Folklore de l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929.

Molas, també va aprofitar l’ocasió per anunciar una novetat, com és la futura reedició de l’obra El gest a Catalunya a càrrec de l’estudi professional Estampa, dedicat al grafisme i a l’edició. Aquest treball de Joan Amades no ha estat editat mai a Catalunya sinó a l’Argentina, i es tracta d’una publicació universitària de l’any 1957.

En aquesta obra s’hi descriuen els gestos que els catalans fem en comunicar-nos i és fruit de la feina de més de 40 anys del folklorista. Una de les curiositats del llibre és que conté fotografies del mateix autor i d’alguns membres de la seva família interpretant aquests gestos.

D’altra banda, la presentació de la cloenda de l’Any Amades va anar a càrrec de l’artista Jaume Bernadet, de la companyia els Comediants, que va fer un repàs de les accions que ha impulsat l’Associació Cultural Joan Amades al llarg d’aquest últim any.

Algunes d’elles són: la publicació de La Petita història de Joan Amades, amb il·lustracions de Pilarín Bayés; les exposicions La memòria del poble i Ballar el moro; el Campus Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional; la publicació a Canemàs d’un monogràfic especial dedicat al folklorista o l’edició d’un receptari de Joan Amades a càrrec de la Fundació Alícia.

L’últim d’aquests projectes es va donar a conèixer precisament el passat 23 de juliol amb la presentació del disc Músiques per Joan Amades, un enregistrament que ha fet el grup Ministrers del Bot i en el qual s’hi poden trobar algunes de les músiques que va recollir aquest estudiós de la cultura popular.