PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

L’Associació del Drac de la Geltrú presenta una nova versió del Barrina

L’Associació del Drac de la Geltrú presenta una nova versió del Barrina

Té més volum, unes formes més arrodonides i un punt de foc addicional a la cua. Així és el nou Drac Barrina de la colla del Drac de la Geltrú, una nova figura festiva que s’ha estrenat aquest dissabte 23 de juliol a la plaça de la Vila de Vilanova.

Fins a vuit colles provinents de diferents llocs de Catalunya s’han desplaçat a la capital del Garraf per presenciar la presentació d’aquesta nova bèstia. El nou Barrina és ni més ni menys que una versió del Barrina original i permetrà substituir aquest drac històric de la Geltrú que enguany ja compleix 35 anys.

Conegut per les seves banyes cargolades en forma de barrina, el Drac petit de la Geltrú va néixer el 18 de juliol de l’any 1981 i el va construir l’artista vilanoví Abel Masana. Ara, aprofitant el 35è aniversari de la figura, l’entitat vilanovina ha volgut impulsar-ne una de nova per conservar l’original en les millors condicions. De fet, la peça antiga entra a formar part del protocol de l’associació i només sortirà a les celebracions pròpies del barri de la Geltrú.

El que sí veurem més sovint és la nova versió del Barrina que ha creat aquest any l’artista vilanoví Arnau Codina. En aquesta ocasió, el constructor ha canviat la fusta, la pasta de paper, de saca i els llençols encolats per la fibra de vidre, i ha deixat enrere les formes cubistes de la peça històrica per una fisonomia més rodona.

Ha mantingut, però, la mateixa línia de la peça original seguint la seva silueta i els seus colors. La nova figura, a més, incorpora fins a 6 punts de foc, un d’ells situat a la cua.

El passat dissabte 23 de juliol va tenir lloc una representació teatral a la plaça de la Vila per donar a conèixer el nou Barrina, que va sortir de l’Ajuntament de Vilanova sota una cortina de foc. Tot seguit va començar una cercavila pels carrers de la vila que va comptar amb la participació dels dracs grans i petits de Reus, Valls, Banyeres del Penedès, Terrassa, Sant Quintí de Mediona i Montblanc, així com amb la Víbria i la Vibrieta de Tarragona i la Carpa gran i petita de Vilanova.

Tots els dracs de la colla del Drac de la Geltrú també hi van ser presents, com el Tigre (1978), el Barrina (1981), el Drac gran de la Geltrú (2003) i els Dracs Bessons (2007).

A part d’aquesta cercavila i de la presentació de la nova peça, l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú també ha preparat altres elements per celebrar el 35è aniversari del Barrina. Ha fet un programa de mà que repassa la trajectòria de la figura i ha encarregat una litografia a l’artista vilanoví Ferrer Margalet en què apareix representada la nova versió d’aquest drac.