PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

4 claus per conèixer la festa del Brut i la Bruta de Torà

4 claus per conèixer la festa del Brut i la Bruta de Torà

Aquest dissabte se celebra la festa del Brut i la Bruta de Torà. Enguany, a més, es compleixen 30 anys de la recuperació d’aquesta festivitat

Dissabte 23 a les 16.45h a la plaça del pati es donarà el tret de sortida a la part més tradicional de la festa: el pregó, la dansa del Bonic i la Bonica i els ballets dels gegants. A continuació començarà la rua de Carnestoltes i més tard, a les 23.30h, serà el moment de la festa i el concurs de disfresses.

Voleu conèixer algunes curiositats d’aquesta festa? A continuació us l’expliquem en 4 claus.

  1. Tradicionalment la Festa del Brut i la Bruta (també coneguda com la festa de “La Llordera”) se celebrava el dijous gras (dijous llarder). No obstant això, quan es va recuperar a la dècada dels 90 es va passar a celebrar el cap de setmana abans de Carnaval.
  2. Una de les imatges de la festa es el Brau, una figura que es va presentar per primer cop el 1998 i que fa referència al símbol de l’escut del municipi. La seva presentació es va fer a una plaça de Toros amb dos “toreros”.
  3. Segons la diversa documentació de la història de Torà es té constància que el 1750 ja se celebrava la festa de “La Llordera”.
  4. La festa inclou una dansa, la del Bonic i la Bonica, una parella que va molt mudada ballant el contrapunt al so dels violins. Després d’ells venen el Brut i la Bruta que, com diu el seu nom, van bruts i desmanegats i ballant d’una manera endimoniada fent mofa de la dansa i de tothom.

Per poder conèixer més detalls sobre la Festa del Brut i la Bruta podeu clicar el següent enllaç.