Aquest dissabte se celebra la festa del Brut i la Bruta de Torà. Enguany, a més, es compleixen 30 anys de la recuperació d’aquesta festivitat
Dissabte 23 a les 16.45h a la plaça del pati es donarà el tret de sortida a la part més tradicional de la festa: el pregó, la dansa del Bonic i la Bonica i els ballets dels gegants. A continuació començarà la rua de Carnestoltes i més tard, a les 23.30h, serà el moment de la festa i el concurs de disfresses.
Voleu conèixer algunes curiositats d’aquesta festa? A continuació us l’expliquem en 4 claus.
- Tradicionalment la Festa del Brut i la Bruta (també coneguda com la festa de “La Llordera”) se celebrava el dijous gras (dijous llarder). No obstant això, quan es va recuperar a la dècada dels 90 es va passar a celebrar el cap de setmana abans de Carnaval.
- Una de les imatges de la festa es el Brau, una figura que es va presentar per primer cop el 1998 i que fa referència al símbol de l’escut del municipi. La seva presentació es va fer a una plaça de Toros amb dos “toreros”.
- Segons la diversa documentació de la història de Torà es té constància que el 1750 ja se celebrava la festa de “La Llordera”.
- La festa inclou una dansa, la del Bonic i la Bonica, una parella que va molt mudada ballant el contrapunt al so dels violins. Després d’ells venen el Brut i la Bruta que, com diu el seu nom, van bruts i desmanegats i ballant d’una manera endimoniada fent mofa de la dansa i de tothom.
Per poder conèixer més detalls sobre la Festa del Brut i la Bruta podeu clicar el següent enllaç.