PuntPla
portal d'articles sobre cultura tradicional i popular
Imatgeria festiva

12è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, obertes les inscripcions

12è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida, obertes les inscripcions
(Foto: Encesa del Griu de Tarragona en el 11è Festival d'Enceses / Font: Agrupació del Bestiari)

Com ja és tradició, aquest dijous 23 d’abril comença el termini per inscriure’s al Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida (comarca del Segrià), que enguany ja arriba a la 12a edició. Totes aquelles colles de bestiari de foc que formin part de l’Agrupació del Bestiari es poden presentar a aquest concurs en el qual es valora l’originalitat de les enceses.

Si res no fa canviar els plans, com les precaucions a tenir en compte a causa de la crisi del coronavirus, dissabte 4 de juliol se celebrarà el 12è Festival d’Enceses. L’acte també inclou, a la tarda, la 15a Trobada de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya en la qual també participaran diferents bèsties del territori, com l’Hydra d’Artesa de Lleida.

L’any passat, en l’edició del 2019, el guanyador va ser el Griu de Tarragona. El jurat va valorar l’espectacularitat de les seves enceses i la creativitat que va tenir la colla a l’hora de combinar-les. En general, els principals criteris que es tenen en compte durant el concurs són cinc: la posada plàstica de l’encesa, és a dir, de la bèstia en combinació amb el foc; el ball de protocol i l’escenificació; els colors; el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.

1.300 € de premi

Fins al dissabte 23 de maig, totes les colles de bestiari de foc interessades es poden presentar al concurs d’enceses d’Artesa de Lleida. Hi ha lloc per a cinc bèsties. En finalitzar el Festival s’entregaran diferents premis als guanyadors. El primer classificat rebrà 1.300 €, el segon 1.100 € i el tercer 900 €. La quarta i cinquena posició també rebran un premi de participació de 700 €.

Per inscriure’s és necessari enviar un correu electrònic a les següents adreces: [email protected] i [email protected]. S’haurà d’enviar el formulari que trobareu en el següent enllaç. Les bases del concurs les podeu trobar a continuació.